Véleményem a Google-ről

A címben említett óriás sok emberből vált ki vegyes érzést manapság. Személy szerint nekem az utóbbi években egyre unszimpatikusabb lett a különböző lépései miatt. Nem vitatom, hogy rengeteg mindent köszönhetünk nekik, hiszen gondoljunk csak az Androidra vagy a Translate-re, Gmail-re, illetve a Maps-ra. A legfontosabb természetesen maga a Google Search, ami forradalmasította az internetet. A lista ugyan nem teljes, hiszen kismillió dologba belekezdtek és jópár telitalálat. Ki tudna meglenni manapság egyetlen Google alkalmazás nélkül?

Sokan próbálták lemásolni a Google-t, mint például a Yahoo vagy a Microsoft, de még az Apple is sokat tanult tőlük. Yahoo a keresőjével, a Microsoft… szinte mindennel az Apple meg az Androidból lesett el néhány trükköt.

Akkor miért is van keserű szájízem, amikor arra gondolok, hogy Google egyik szolgáltatását kell igénybe vennem?
Évekkel ezelőtt a “Ne légy gonosz” szlogenű céget megtorpedózták, hogy beleolvas mindenki levelébe, aki Gmail-t használ. Tagadták eleinte, urban legendként kezelte mindenki, majd egyre többen kezdték támadni ezzel a céget, amikor is beismerték, hogy igaz, DE csak a USA érdekei miatt. Ezt úgy értették, hogy ha terrorista akcióval kapcsolatos e-mailt fognak, akkor egyrészt értesítik a hatóságokat és “közös” erővel kézre kerítik a terroristákat.
Talán még el is lehetne ezt fogadni, de ezután jött még a vérlázítóbb válasz a vádakra: “Aki használja a levelező szolgáltatásunkat, az vegye tudomásul, hogy elolvassuk az üzeneteit.”
Mostanság  már nem csak a haza védelmét szolgálva teszik, hanem hogy elemezve a leveleket személyre szabott hirdetéseket tudjanak adni. A sok viagra és nepáli bank spam után biztos jól személyre szabják a hirdetési profilomat…
A másik, hogy mára annyira egy átláthatatlan korcs lett belőle, hogy egy percet sem vagyok hajlandó foglalkozni a Gmail fiókommal.

Ott a YouTube, amit az elmúlt évekbe egyre jobban herélik kifele. Úton-útfélen reklámok, ami talán még oké, ha megnézzük mennyi szervert kell üzemeltetni hozzá. Viszont mindenki kereshet pénzt, de azért lehet a saját videónál is ügyvéddel kell menni és igazolni, hogy tényleg te webkamerázod a saját arcod a saját gépeden, amin jogtiszta Windows 8.1 van, amit a… szóval szénné szabályozták és végül az jött ki, hogy szinte lehetetlen pénzt keresni vele. Megbolygatták a komment rendszert, a profilt, csatornadizájnt stb. A legrosszabb viszont, hogy belekeverték a Google Plus-t. Azóta minden egyes bejelentkezésnél megkérdezi, hogy nem-e akarok a saját nevemmel szerepelni, kommentelni stb. Arra való a nicknév, hogy ne az igazit használjam, de az hogy automata hozzácsapja az arcomat is. Ennyi magánszféra azért kell! Youtube-bal kapcsolatos aggályaimat tökéletesen kifejti FerddyD az alábbi videóban.

A Google Search hirdetéssel kapcsolatos dolgait már mindenki tudja, de azt már kevesebben, hogy MINDEN keresést megjegyez a rendszer, ha be vagyunk jelentkezve. A jó hír, hogy mi magunk is visszanézhetjük ezeket. Poénból egy nyilvános gépre egy direkt erre a célra létrehozott profilt hagytam bejelentkezve és szerencsére egész sokáig nem jelentkeztek ki belőle, így a kereséseket vissza tudtam nézni. Hogy is mondjam… néhány embernek egész érdekes dolgok izgatják a fantáziáját. :)

És jöjjön a finálé. A legnagyobb hülyeség, a Google Plus. Nem az első közösségi oldal-szerű szolgáltatása a Google-nak, de végül ezzel próbálták a Facebook babérjaira törni. Én megpróbáltam, tényleg adtam neki időt és türelmet. Kitöltöttem amit tudtam, tettem fel képet, próbáltam keresni ismerőst, de olyan szinten használhatatlan volt anno, hogy inkább feladtam. Néha bejelöl egy-két random ember, akit általában nem ismerek még látásból sem.
A legrosszabb, hogy a Google erőlteti, mint anno a Google Chrome-ot (amit mai napig utálok a pofátlan terjesztés miatt), hiszen az említett YouTube inkább a Google Plus videórészlege kezd lenni, a telefonon be kell jelentkezni a Plus-ba és nem a Google fiókba. A Picasa lett a galériája ennek a közösségi oldalnak. Amit a Google évek alatt ésszerűen felépített most megpróbálja megreformálni és a végeredmény egy…

Rájöttem, hogy nekem nagyon elegem lett a folyamatos “újdonságaiból” és ahol tudok váltok konkurenciára/alternatívára. Gmail helyett már több, mint 1,5 éve Outlookot használok (háát…) és Google Chrome helyett Opera (ami alatt ugyan az a Chrome motor fut már…) és a fő szolgáltatásoknak ott vannak a Microsofté. Videómegosztónak a Vimeo, Dailymotion vagy a magyarok közül is van néhány.
Az Android még az, amit nem cserélnék le egyik konkurenciára sem. Egyszerűen a 80%-os részesedése nem véletlen!

Összefoglalva az egészet annyi a lényeg, hogy a Google elvesztette a hitelét nálam és teljesen megbízhatatlan céggé avanzsált. Én próbálok egyre jobban elszigetelődni tőlük.

Szerk.: Majdnem elfelejtettem! A Gyakornokok c. önreklámozó film személy szerint egy unszimpatikus faszkalap cégnek mutatta be az egész Google-t. Kár volt belefeccolni 58 millió dollárt… de legalább visszajött 44 millió. :)

“Véleményem a Google-ről” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Teljesen egyetértek!
    A gmail egyszerűen átláthatatlan számomra, úgy összefűzi a leveleket, hogy sokszor egyszerűen nem találom a csatolmányt egy sokleveles láncban, csak a gémkapcsot látom mellette.
    Annyi mindent egybe integráltak már, hogy elveszek benne. jobb volt, amikor mindenre volt külön program, legalább tudtam, hogy hol vagyok, meg, hogy mit csinálok:)

Minden vélemény számít!