Új OS készül mobilokra: Ubuntu for Phone

Egy kis ügyeskedéssel eddig is lehetséges volt Androidos telefonra más operációs rendszert varázsolni, de úgy néz ki az Ubuntu nem asztali verzióban képzeli el magát a mobilpiacon. Az ilyen rendszerek egyébként is lassúak és nem is erre valóak, hogy egy tenyér méretű gépen menjenek.

Most azonban ez változhat!

Alant látható videón látható hogyan is képzeli el a jövőben a kezünkben ezt a Canonical.

Szép, csili-vili és tökéletesen felfedezhető benne az Ubuntu. Néhány új és egyedi megoldás és ha jól ki van vitelezve akár még veszélyes is lehet a nagyokra.

Ez mind szép és jó, de mint felhasználó ez miért jó nekem? Miért még egy platform, ami széthúzza a fejlesztőket?
A Ubuntu for phones olyan nyelveket fog natívan kezelni, amit se az Android, se az iOS nem kezel.

Gyakorlatban mit jelent ez?

Jöhetnek dögivel a PC-ről portolt programok, játékok. Sok fejlesztő előtt megnyílik a mobilprogramozás, hiszen nem mindenki beszél Java nyelven. Olyan megoldások jelenhetnek meg így ami fokozza a felhasználói élményt.

Akarod?

Akkor várj még, hiszen még csak gyártókat keres, akik hajlandóak együttműködni és várhatóan csak 2014 első negyedévében lesz belőle prototípus.

Szerintem hasonló utat fog bejárni, mint a MozillaOS, hogy készülget, de mégse. Bejelentették már egy jó ideje, de még mindig sehol semmi. Igaz egy nagyon béta állapotú már elérhető néhány telefonra és már Motorola Defy-re is van! :)

Minden vélemény számít!