I. SkillsHungary élménybeszámoló

A HTTP alapítvány közreműködésével idén is verseny keretében dőlt el, hogy ki mehet a WordSkills 2015 versenyre.
A Sao Paoloban megrendezésre kerülő versenyre először itthon kellett teljesíteni az első SkillsHungary, azaz a szakmák versenyén. Erre még egy februári elődöntőn kellett hatalmasat alakítani, hogy bekerülhessünk magába a döntőbe. Én a hetedik helyen végeztem ezen a nehéz, de nagyon kreatív válogatón és már készülhettem is a Márciusban megrendezésre kerülő döntőre. A regisztráció időpontjában még a Cisco CCNA Discovery 2 szemeszternél tartottam, ezért én kezdőként regisztráltam és részt vettem egy külön kategóriában is és itt elértem a második helyet.

Egy pár órás út után megérkeztünk Budapestre és azon belül is Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolába. Az első napon virtuálisan, Packet Tracerben kellett feladatokat megoldani időre. Természetesen a versenyhez méltó módon nehézre sikerült és az első feladatból 26/27 pontot értem el, míg a másodikon 91 százalékot. Azonban kiderült, hogy többen is látták már a második feladat egy régebbi, hibás változatát. Ez megtalálható volt elvileg a HTTP alapítvány oldalán, de kicsit unfairnek éreztem, hogy más már látta. Ettől függetlenül inkább csak ösztönzött, hogy azokat az embereket már csak azért is magam mögé utasítsam.

Ezek után a nap további jelentős részét egy jacquzziban töltöttem és persze a többi döntőssel (a Mechwartosokon kívül) átbeszéltük az eddigi feladatokat.

Másnap jött azonban az igazi kihívás. A HungExpo F pavilonjában több száz ember előtt kellett egy komplett hálózatot, illetve szervereket konfigurálni, összeállítani. A kezdeti sokk után egész szépen haladtam kivéve néhány dologgal, mégpedig a SSH, VPN és úgy amblock a Windows Szerver 2012 Core változatával. Szerencsére a feladat lehetőséget biztosított arra, hogy nem muszáj kóddal konfigurálni. Ezen felbátorodva 2 óra semmittevés következett, mert nem sikerült GUI-t telepíteni. Sajnos Core szervert még ezelőtt nem próbáltam, kimaradt a felkészülésből. Azonban egy kis leleményességgel GUI felkerült a Windowsra, felkonfiguráltam amit csak tudtam és a végén visszamagosítottam. A Linux fizikai gép egy kis behülyülést is produkált. Teljes befagyás után újraindítás után nem akart HDD-ről bootolni, hanem inkább hálózatról szeretett volna betölteni egy OS-t. Az alábbi topológiából látszik, hogy körülbelül mit is kellett csinálni.

IMG_4013

Minderre volt körülbelül 6-7 óránk ebéd- és kávészünettel együtt. A nap végén éreztem, hogy nem végeztem tökéletes munkát, illetve este megbeszélve a dolgokat már máshogy csinálnék pár dolgot. Mindenesetre bíztam benne, hogy legalább meglesz a 7. hely és ezután már csak egy-két Mechwartost akartam magam mögé küldeni.

Másnap reggel egy 10 perces felkonferáló beszéd után hallhattunk egy kis politikai reklámanyagot és jöhettek is az első három helyezettek kihirdetése.  Az első három helyre nem számítottam egyáltalán és így nem is emelkedett a pulzusszámom, amikor az informatikusokat kezdték el mondani. Szerencsére végül az a Csongrádi Dávid nyerte, akinek mindvégig szurkoltam. A díjátadó után jött a helyi, HTTP alapítvány eredményhirdetése, azonban két eddig nem látott személy állt az oldalukon. Gyorsan ki is szúrtam, hogy ők bizony a Lufthansa Systems-től jöttek.
A díjátadó előtt már kezdett feszült hangulat lenni és mentek a spekulációk, hogy ki hányadik helyet ért el. A hetedikig elég feszült voltam, mert rontani semmiképpen nem szerettem volna, de szerencsére ekkor még nem hangzott el a nevem. Ekkor elkezdtem izgulni és gondoltam, hogy akkor most, 6. helyezet… és még mindig nem én.

Az ötödik helyezésnél jött az én nevem. Személy szerint felért nekem egy győzelemmel, hiszen nemhogy hoztam, de még javítottam is. Ezen felül még két riválist is sikerült megverni. A nyeremények átvétele után kezembe került a Lufthansa Systems ajándéka. Kivettem a táskából, néztem és egy boríték volt, benne egy kis szelvénnyel. Még el se olvastam, de odalépett hozzám az egyikük és megkérdezte tudom-e mi ez?

Próbáltam minden gyorsolvasási tapasztalatomat bevetni, de két másodperc múlva mondtam, hogy még nem egészen tudom. Ekkor jött a megoldás: Ez egy beszállókártya a Lufthansához. Egy pár másodperces hatásszünet után már mondtam is volna valamit, de ekkor már bele is kezdett a cég és a munkakörnyezet bemutatására. Ezután többen odagyűltünk és végül kaptunk egy-egy névjegykártyát, majd felajánlottak egy irodalátogatást, illetve mondták, hogy menjünk hozzájuk dolgozni.

Egy hatalmas válaszút elé állítottak, miszerint egyetemre vagy hozzájuk dolgozni, de már úgy néz ki meg van a helyes… :)

Minden vélemény számít!