Fél éves Acer (tor)túra – 1. rész

Régóta tervezem lassan fél éves kalandomat megírni és végre sikerült elérni idáig is. Megint működőképes ez a laptop, amit halálraítéltek már többször – köztük én is. A probléma ott kezdődött, hogy én ezt az Acer 5535-öt újra akartam éleszteni. Ennek azonban egy elég hosszúra nyúlt szervizelés lett a vége, amit ha újra kéne kezdeni… néhány dolgot másként csinálnék, de ne rohanjunk ennyire előre.

A probléma ’12 nyarán történt, amikor is a kis Acer laptop egyet gondolván többet nem volt hajlandó bekapcsolni. Ventilátor felpörgött, bekapcsolást jelző LED világított, de agyhalott volt. Jött a fejvakarás mi lehet ez?

A probléma, legalábbis a kiváltója hamar lebukott. Az alant látható képen tisztán látható a processzor körül elhelyezkedő 3(2) ezüst színű pöcök, ami tartja a hűtőrendszert. Az egyik közülük egyszerűen lepattant és így a processzor és a integrált videókártya hűtésének a hatékonysága jelentősen csökkent.

wpid-IMG_20130109_225441.jpg

Erről a laptopról tudni kell, hogy a hűtése, mint minden mai gépben alul van méretezve. Ezért okolható a csili-viliség, a karcsúság és a tervezett elavulási idő(!).

Egy kis kitérő Acerékhez.

Erről jut eszembe, amikor az Acer Magyarország Facebook oldalán szóvá tettem valamelyik megbízhatósági hírnél, hogy oké-oké szép és jó, hogy már nem 1(!) év garancia van rá, de 2-3 év után olyan gyönyörűen bomlik a belsejük(erre majd visszatérek!), akkor nemes egyszerűséggel azt a választ kaptam, hogy úgy is sokat fejlődik ennyi idő alatt az informatika.
Végülis egy 200 000 forintos laptopnál többet nem várhat az idióta vásárló. Dobja ki és vegyen újat!

Az iTech történet…

Több fórumot átnyálaztam, ahol mindenhol az alulméretezett hűtőről panaszkodnak és a felolvadó IGP-ről. Keresgéltem neten, ameddig rátaláltam az iTech szervízre. Gyors árajánlat, amiben konkrétan mellékeltem ezt a lehetséges(sőt valószínű) hibát. Kérésükre elküldtük nekik postán(nem olcsón) és pár nap múlva jött a telefon, amiben elmondták ugyan azt, amit én leírtam nekik. Javítása 28 000 forint+áfa! Az államat körülbelül az asztal alól szedtem vissza, amikor még megjegyezték azt is, hogy garanciát se vállalnak rá!
Azaz kifizetnék annyi pénzt és ha nem jó, akkor buktam a pénzt és még nincs laptop se.
Jött a következő kérdés: mennyi lenne egy komplett alaplapcsere? – Fúúhhh, hááát vagy 90 000 forint+áfa.
Itt mondtam, hogy rendben, akkor kérnénk vissza a laptopot. Erre jött, hogy visszaküldeni nem nagyon tudják és 8000 forint átvizsgálási díjat kérnek. Végül pár telefon után visszaküldték utánvéttel így tizen x ezer forintért visszajött a laptop úgy, hogy semmivel sem vagyok előrébb, hiszen elmondták, amit én írtam. Mindenki vonja le a következtetést erről a cégről…
A lehetőség még az lett volna, hogy valaki visszafújja a lapra az IGP-t, de aki reklámozta az se vállalta. Maradt az alaplapcsere.

Van ott még ahonnan ez jött!

Bevetettem minden netes vásárlási tapasztalatomat és végül az Alibaba.com-on kötöttem ki és egy kínai cég ilyen alaplapot árult. Most lehet sokan visszahőkölnek, hogy pont onnan kéne ilyen drága dolgot?
Az igazság az, hogy az egész laptop egy kínai mix. MINDEN egyes alkatrésze kínai. A HDD, az alaplap, a billentyűzet, a bluetooth adapter stb…
Miért ne venném meg a gyári minőségűt? Viccesnek hangzik így, de ott gyártották és beszállítója volt az Acernek.
Így alakult, hogy DHL postával együtt 33 000 forintért vettem egy alaplapot, amire volt garancia is! Akárhogy is számolom így jobban kijöttem!

Rohadt egy gép!

Szó szerint, hiszen szétszereléskor már megmutatta, hogy pár éves pályafutása alatt elgyengültek benne a műanyagok. Tört a takarólemezről le darabka, a billentyűzet tartóról fülek, a bluetooth tartó fülek és ami a legjobb: a bluetooth csatlakozása összerohadt az alaplappal. Így alakult, hogy a bluetooth adapter használhatatlanná vált, hiszen se helye, se csatlakozása nincs.
Persze mondhatná az ember azt is, hogy én voltam egyszerűen bamba, de ha 2-3 milliméter kell ahhoz, hogy a fül elengedje, akkor ne pattanjon el akkor, amikor még mindig fogja!
Majdnem kifelejtettem a sorból a főbűnöst: a hűtőrendszer felfogatását, hiszen miatta van az egész galiba!

Egy kis VÁM gond.

Az élet nem egyszerű és mindenhol csak arra várnak, hogy lehúzzák és/vagy bosszantsák az embert. Egy szó mint száz, egyik nap reggel kaptam egy SMS-t a DHL-től, hogy küldjem el az email címem és a nevem xy helyre. Majd délelőtt hívtak, hogy adjak meg egy email címet. Mondtam már megadtam egyszer nézzék meg. Egy kedves nő mondta, hogy elnézést csak túlbuzgó volt a kolléga hamarosan küldik a további infókat.
A csomagot megfogták a vámon, küldjek számlát, pontos megnevezést stb. Ezt a részt nem részletezném, de végül gond nélkül megérkezett a csomag. Végre!

Összeszerelés és…

Ősszel végre megérkezett, a kezemben volt minden, ami kell. Gyorsan össze is pakoltam, felpasztáztam a CPU-t és az IGP-t. Látszólag minden tökéletes volt és aztán venti felpörög, LED világít gép halott… mi van?!
Egyből ment emailezés eladóval, hogy ez most miért vagy mitől? Náluk még ment és próbáljam meg ramot, cpu-t cserélni.

Elindult,de…

Megéltem, hogy elinduljon a gép egy CPU csere után. Kicsit aggódtam, hogy a szériában az egyik legerősebb mobil CPU-t kapja meg, de TDP-je ugyan annyi, mint a gyárié, ezért melegedéssel nem lesz gond. Gép elindult én egy kicsit elgondolkodtam.
Lehet, hogy csak a CPU füstölt el? Az előző lapnak semmi baja? Az iTech azon kívül, hogy lenyúlt egy felolvasással lehet, hogy rosszul is diagnosztikált? Ezt soha nem fogom megtudni, hiszen nem teszem vissza a régi lapot és nem is akarom tudni, hiszen én nem vagyok a gép tulajdonosa és az én nevem alatt futott a szervizelés. De! Szakszervizként én csillagos egyesként értékelném őket! Annyi pénzért már nem fért bele egy CPU diagnosztikálás?
Ezen kár is rágódnom, én levontam a következtetéseket és lényeg, hogy megy a gép!

Tökéletlen időzítés!

Ideje elárulnom, hogy ez a laptop bátyámé és éppen hazafele jöttünk és várta a laptopja. Az asztalon árválkodott, csak egy feltöltött utángyártott akkumulátorral. Dicsekednék vele, hogy milyen jól sikerült megcsinálni amikor is indítaná és… venti felpörög, Led világít, agyhalál beállít. Tökéletesen ugyan az a jelenség, ami eddig!!

El van átkozva!

Egy pillanatra átfutott az agyamon, hogy tényleg el van átkozva ez a gép és lehetetlen megcsinálni. Igaz erősen ellene vagyok a természetfelettivel való magyarázkodással, de kínomban már én se tudtam mit gondoljak… Átellenőriztem és minden rendben volt, csak a SATA csatlakozó állt kicsit furán, de ment. CPU csere volt, de semmi.
Talán az akksi vágta haza? Statikus feltöltődés esetleg? Mialatt nem voltunk itthon valaki visszacserélt mindent?
Nem!
A problémát már tudom, de ez már a következő részben lesz!

Összefoglalva:

3 hónap alatt elment rengeteg pénz a semmire, két cég elásta végletekig magát és a cél előtt 1 centivel megállt, majd szélsebesen visszament a rajtvonalhoz ez az átkozott gép.

De nem adtam fel…

“Fél éves Acer (tor)túra – 1. rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

Minden vélemény számít!