Az eBay mostantól a múlté

Ugyan már évek óta elterjedt Magyarországon is a külföldről rendelgetés, amiben kétségtelenül az eBay volt a top. Egyszerűen és teljesen biztonságosan lehetett vásárolni a világ minden pontjáról… Feltéve, ha hajlandó volt küldeni hazánkba az eladó. Sokszor hiába volt olcsó az adott termék, de vagy nem teljesült az előbb említett feltétel vagy úgy spekuláltak direkt, hogy az emberek egy része csak a termék árát nézik, és nem figyelik azt, hogy a szállítási költség miatt már drágább is lehet az adott termék. Tudom, hogy lehet együttesen (ár+szállítás) is sorbaállítani, de sokszor maradt ki ez a számomra alapvető tevékenység.

Lényegében minden megvolt, hogy teljesen monopólium helyzetben maradhasson és teljesen elnyomhassa még csírájában a riválisokat… azonban volt egy dolog, amivel nem számoltak.
Azzal, hogy egyre jobban felléptek a kínai “copyzott” termékek ellen – valószínűleg külső nyomásra – annál jobban kezdtek elfogyni az eladók és a gyártók. Másrészről ott van a sok “spammer” eladó, akik felraknak nyolcvanszor egy terméket.

Hova mentek ezek az eladók? Kezdetben az Alibaba még szinte alkalmatlan volt a magánszemélyeknek, de nagyon sok mindent innen is meg lehetett kapni. Az eBay hanyatlását felhasználva indították el a konkurens oldalukat az Aliexpress-t.

Egy kínai oldal, ami hasonló működéssel és megoldásokkal méltó ellenfelévé vált az eBay-nek. Ez azonban semmit sem ér eladók és termékek nélkül. Az Aliexpress sokszor lazább anélkül, hogy a vásárlók érdekei sérülnének, ezért az eBayről kitett, valamint az eladók már párhuzamosan csinálja a két rendszert.
Ez még mindig nem elég ahhoz, hogy az eBay kezdjen népszerűtlenné válni.

Kezdetben licites oldalként indult, majd gyorsan hozzácsapták a buy it now funkciót, azaz azonnal megvételt. Ennek ellenére még ma is rengeteg licites dolog található az oldalon, amit akár olcsón is meg tudunk venni. De itt a probléma, hogy nem lehet! Rengeteg (!) program található arra, hogy automata licitáljon egy-egy termékre. Maga az eBay is tartalmaz ilyet! Tegyük fel az eladó (nevezzük Zhang-nak) el akar adni egy 50$ értékű órát és ezt meghírdeti 5$-tól 8 napra. Az első pár napban csak ráakadnak a vevők, beteszik watch listre és esetleg még tesznek néhány licitet, hogy ne legyen annyira elől és ne vegye észre olyan könnyen a többi vásárló. Itt jön képben a komoly vevő (nevezzük… Bélának). Béla úgy gondolja, hogy az év bizniszét ütheti nyélbe, ha ügyesen licitál. Kivárja az utolsó órát (ami valószínűleg este lesz, mert Kínában a munkaidő az nekünk hajnali órák), csinál ébresztőt, emlékeztetőt és miegymást. Minden esélye megvan, hogy megnyerje, hiszen még mindig ő vezeti a licitet, azonban az utolsó percekben valaki elkezd licitálni. Hála az automata rendszernek ez könnyedén megcsinálhatja Zhang munkatársa vagy Ő maga. Béla vérszemet kap, mert ugyan tudja, hogy már nem kaphatja meg annyira olcsón, de még így is Buy It now ár alatt van az óra. Az utolsó percekben annyira felmegy a termék ára, hogy szinte alulról már súrolja az 50$-t.  Ilyenkor Béla vagy feladja (pl. 45$-nál) vagy rálicitál és megveszi 50$-ért. Előbbi esetben ugyan más nyerte meg, de lehetőség van egy secound chance-re, azaz a legutolsó kínált összegért megkapja, utóbbi esetben meg egyértelműen felesleges volt az egész tevékenysége. Zhang boldog, mert hozta a hasznot, Béla örül, mert nyert. Vagy mégse?
Zhang egyszerű trükkel kijátszotta a Bélát és a vicc, hogy ezt nem lehet bizonyítani. A licitnek innentől kezdve semmi értelme és az ára úgy is Buy It Now lesz… vagy több!
De még mindig nem ez a legfőbb probléma az átlagos vásárlónak.

Gondolom sokan rendeltek már úgy eBayről, hogy hiába volt 30$ felett, mégse fizetett áfát(ejnye:P). Rég bevett szokás, hogy a kínai eladók a 200$-os dolgokra gondolkodás nélkül feladják Gift-ként, majd olyan 10$ értéknyilvánítással adják fel.
De mi van, ha mégis megfogják?
Körülbelül semmi! A csomagban ott a számla amit 10$-ról szól, a vevő meg módosíthatja kedve szerint a PayPal-es igazolást. Hallottam már ilyenről nem egyszer és létező dolog ez.
Az eBayen viszont kitaláltak a vámra egy megoldást: előre ki kell fizetni a vámot(áfát)! Nem lehet elsimlizni, szóval nincs apelláta, fizess!
Szóval hiába olcsó a termék, erre még rájön a szállítási költség, ami így jóesetben még mindig olcsóbb, de erre még rájön a PayPal illeték és a kötelező vám(áfa). Végeredmény? Előfordulhat, hogy itthon olcsóbb lesz!
Utóbbi szintén a legalitás miatt lett bevezetve, de aki tisztességes és hivatalosan rendel be nagy mennyiségben és/vagy értékben, az itthon fizeti be és nem az amerikai eBaynek, aki kitudja hogy intézi ezeket az ügyeket és mennyit nyer rajta a felhasználó és az eladó kárára.

Összefoglalva az eBay túl etikus lett, de ugyanakkor olyan, mint egy nagy piac, ahol minden 2. termék ugyan az egy adott kategóriában, hiszen aki az olcsóbb alternatívákat árulja egy nagy cég kárára, azt hamar kiteszik. Emlékeztek még a sok iPhone replikára? Most próbáljatok ilyet találni ott. Az Aliexpress szabad kezet ad az eladóknak addig, ameddig nincs a vásárló kárára és ami a legjobb: minden termékhez kötelező a követési szám! Nem lesz több olyan kérdés, hogy ez most elveszett vagy el se küldték… ha követési szám alapján kiderül, hogy valami probléma van, akkor biztos a kártérítés, de ha nincs itt időben, akkor is lehetséges.

Nem ösztönzök senkit, hogy hagyja ott az eBay-t és váltson azonnal Aliexpress-re, mert nem szeretném megváltoztatni az embereket. Nem célom, hogy befolyásoljam őket, csupán a véleményemet mondtam el úgy általánosságban az egészről, ami persze lehet, hogy nem tökéletes. Csupán vásárlóként (eBay 100+, Aliexpress 20+) írtam le a véleményem a saját tapasztalataim és másik elbeszélése alapján.

Minden vélemény számít!